Kiedy czujesz się samotny, pomyśl o miliardach bakterii, które żyjąc na i w Twoim ciele, widzą w Tobie cały swój świat…:)
Mikrobiom…on warunkuje Twoje zdrowie, może dodać Ci sił ale i je odebrać…Teraz gdy musisz się wspomóc antybiotykiem, szczególnie…potrzebujesz dobrych przyjaciół, dobrych bakterii, potrzebujesz probiotyku 🙂
Co wchodzi w skład mikrobiomu jelitowego ? Określane jako kilka gatunków : Lactococcus, Lactobacillus, Streptococcus, Enterococcus, Bifidobacterium, Pediococuus, Propionibacterium sp., Eubacterium,Clostridium,Ruminococcus,Peptostreptococcus,Peptococcus, i inne. Mikrobiom warunkuje zdrowie, pozwala zmniejszyć stan zapalny, walczyć z atopią, wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, potrafi zmniejszyć wskaźnik otyłości czy działać hipotensyjnie przez wytwarzanie enzymu konwertującego angiotensynę, syntetyzuje vit. K, bierze udział w fermentacji niestrawnych pozostałości pokarmowych czy wpływa na homoostazę układu odpornościowego.
Co określamy mianem bakterii probiotycznych ? Musi to być szczep uzyskany od ludzi, izolowany z przewodu pokarmowego zdrowych ochotników z historycznym bezpieczeństwem stosowania, bez niebezpieczeństwa o powiązaniu z chorobami infekcyjnymi serca lub przewodu pokarmowego, brak zdolności rozszczepiania kwasów żółciowych i działania ubocznego oraz brak oporności na antybiotyki zlokalizowanych na elementach niestabilnych…i musi posiadać status GRAS -Generaly Recocnized as Safe, podawane w określonej dawce są zdolne do wyłania swoistych dla danego szczepu, korzystnych efektów zdrowotnych u ludzi i zwierząt.
A jak działają probiotyki ? “Konkurują o składniki odżywcze i miejsce wiązania, wytworzenie przeciwbakteryjnych metabolitów, modyfikowanie warunków środowiskowych, a także modulację odpowiedzi immunologicznej gospodarza” :). Co to dokładnie oznacza ?
Jeśli zażywasz antybiotyk, Twoja naturalna flora ulega uszczupleniu a ponieważ natura nie lubi próżni, kolonizacji przez najlepiej dostosowany szczep bakteryjny lub ich mieszaninę :). Dlatego stosujesz probiotyk, który stworzy jej uzupełnienie i zminimalizuje skutki uboczne stosowania antybiotyku, unikając biegunki poantybiotykowej chociażby.
Najczęściej spotykamy w probiotykach Lactobacillus sp. i… jest on naukowo powiązany z zapaleniem wsierdzia, opon mózgowych, sepsą, zakażeniem dróg moczowych, układu rodnego kobiet, próchnicą zębów i odnotowano pojedyncze przypadki zapalenia opon mózgowych spowodowanych L.rhamnosus w następstwie bakteriemii,…tych niebezpieczeństw jest więcej a więc więcej jest niewyjaśnionych związków szczepów potencjalnie probiotycznych i ich zjadliwości…Konieczna jest wyjątkowa kontrola w wypadku zastosowania probiotyku u osób o upośledzonej odporności, przy długotrwałej terapii szpitalnej i wcześniaków.
Ich ciekawego zastosowania szuka się cały czas a przykładem może być próba stosowania mieszanek probiotycznych w szpitalach, pokrywając powierzchnie, mogą skutecznie konkurować z bakteriami opornymi o miejsce bytowania. Niedawno czytałam o badaniu trwającym rok…a opartym na podawaniu szczepów probiotycznych dzieciom, w oparciu o co badano wpływ na modulację flory i zastosowanie antybiotyków. Spożycie antybiotyków znacznie spadło, probiotyki wyparły florę zjadliwą na zasadzie konkurencji ale stosowano je prze rok u “zdrowych” dzieci…
Właściwie gdzie tu jest problem ? Jest, nawet duży i potencjalnie rozwojowy niestety…otóż “wewnętrzna oporność na tetracyklinę,wankomycynę, erytromycynę jest powszechna u gatunków Lactobacillus, a odnotowano u nich również oporność na streptomycynę, klindamycynę, gentamycynę, oksacylinę czy linkozamid.” Badania z 2019 r. San Francisco wskazują za oporność Bacillus sp.- przynajmniej na 6 antybiotyków. Istnieją dowody, że probiotyki są rezerwuarem genów antybiotykooporności, którą transferują horyzontalnie na szczepy chorobotwórcze. Żadne ogólnoświatowe laboratorium badawcze, nie wykonało kompleksowych badań wirulencji, ryzyka transferu genów oporności i klasyfikacji potencjalnie bezpiecznych szczepów probiotycznych. Antybiotykooporność, z którą w pewnym zakresie walczą probiotyki, okazuje się być przez nie wspierana. Firmy licytują się jak bardzo oporny jest szczep, który oferują w probiotyku. Kupując suplement można mieć problem z identyfikacją ale pełna informacja o charakterystyce szczepów, ich antybiotykooporności, jest zawsze widoczna w Charakterystyce Produktu Leczniczego, w wypadku leków. Ludzkość nie wie jeszcze dokładnie jak wygląda współistnienie ludzi i ich mikrobiomu ale po raz kolejny przyjęła, że ktoś to już “na pewno” sprawdził.
Zdrowy mikrobiom jest efektywny i stabilny w regulowaniu mechanizmów ochronnych gospodarza, a i zdrowy organizm człowieka nie potrzebuje dostarczania dodatkowych organizmów probiotycznych. Oby powszechna suplementacja nie okazała się bronią umieszczoną w nieodpowiedzialnych rękach. Wprowadzamy do ekosystemu szczepy antybiotykooporne, które mogą wykazywać nieokreśloną chorobotwórczość i stwarzać większy problem niż te dobrze rozpoznane i znane ze swej zjadliwości.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC211709/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21318188 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3023597/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3034945 /https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30716890 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31321750 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26370532 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23812024 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21803698 https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0963996914000313 https://www.researchgate.net/publication/233962499_Antibiotic_resistance_of_probiotic_organisms_and_safetyof_probiotic_dairy_products https://www.healio.com/infectious-disease/antimicrobials/news/online/%7Bb9f0e642-da7f-49f9-be7c-aad65c10e2fc%7D/bacteria-in-probiotic-beverages-harbor-antibiotic-resistance-genes https://www.sciencedaily.com/releases/2019/06/190621144242.htm https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5156686/ https://www.intechopen.com/books/antimicrobial-resistance-a-global-threat/antibiotic-resistance-in-lactic-acid-bacteria